Program

SATURDAY

The Saturday Program of the 2019 Sleep Expo will take place from 8:00am – 5:00pm on September 21, 2019. Saturday will feature the leading patient organizations and experts on the topics of the following:

  • Narcolepsy
  • Hypersomnia

View the full Saturday agenda.


SUNDAY

Learn all about sleep, its importance and how to sleep better with the Sunday Program of the 2019 Sleep Expo, which will be arranged in the following formats:

1.) Public Lecture Series

9:00am – 5:30pm, Sunday, September 22, 2019

Lecture-based presentations covering treatment options, diagnostic criteria and other current information. Expert lecturers will not provide an overview on the various sleep disorders, but delve into the recent changes that have been made in the field in the past 18-months, as well as where the next 18-months may lead. Program and speakers listed below.

 

2.) Facilitator-led Discussion

9:45am – 5:15pm, Sunday, September 22, 2019

A panel of facilitators will lead a discussion on health topics that impact multiple sleep disorders and their treatment. The discussion style will feature a problem/solution approach. Topics covered will include nutrition, exercise, coping mechanisms, depression & anxiety and other related topics.

 

3.) Sleep-related Author Tables

9:45am – 5:15pm, Sunday, September 22, 2019

Authors of sleep-related books will provide an overview of their research, findings and content, as well as have a chance to answer reader questions in person. Books will be available for purchase at the tables.

 


PUBLIC LECTURE SERIES

(*) Program is subject to change.

How to know if you have a sleep disorder. Do you sleep well?

Steve Carstensen (United States)

9:00am – 9:30am

30min

Women and sleep: Pregnancy to menopause

Melissa C. Lipford (United States)

9:30am – 10:00am

30min

Knowing your best treatment options for sleep disorders

Paul Glovinsky (United States)

10:00am – 10:30am

30min

Nutrition, exercise and sleep: The co-dependent trio for healthy living

Charles Samuels (Canada)

10:30am – 11:00am

30min

Let sleeping infants lie: Addressing the concerns of caregivers 11:00am – 11:30am

30min

My child can’t sleep: Managing sleep disorders in infants to adolescents

Lourdes DelRosso (Peru)

11:30am – 12:00pm

30min

The aging brain and sleep

Phyllis Zee (United States)

12:00pm – 12:30pm

30min

Sleep, memory, dreams and nightmares: Myths vs facts

Stuart Fogel (Canada)

12:30pm – 1:00pm

30min

Why can’t I fall asleep?

Charles Morin (Canada)

1:00pm – 1:30pm

30min

I keep falling asleep! Narcolepsy management from children to adults

Michael Thorpy (United States)

1:30pm – 2:00pm

30min

The future of hypersomnia: Research and treatments

David Rye (United States)

2:00pm – 2:30pm

30min

How iron could be the key to unlocking your RLS treatment

Richard Allen (United States)

2:30pm – 3:00pm

30min

Use of dental devices (MAS) in the treatment of sleep disorders

Fernanda Almeida (Canada)

3:00pm – 3:30pm

30min

What 2020 will offer sleep apnea patients: Future treatment options

Cameron Harris (United States)

3:30pm – 4:00pm

30min

Sleep duration and health outcomes

Virend Somers (United States)

4:00pm – 4:30pm

30min

Drowsy driving

Mark Howard (Australia)

4:30pm – 5:00pm

30min

Effect of sleep on sports performance and sports injury

Charles Samuels (Canada)

5:00pm – 5:30pm

30min

 

Registration is free. Sign up using our online form to register to attend this inaugural sleep event.